top of page
8094_webfil[1].jpg

Hesteskole

Vi arbejder med udviklingsprocesser, ikke klassisk skoleridning.

Hesteskolen på Hejdeshus

Hesten beskrives af mange unge som et frirum. For en stund glemmes det der er svært. Den unge kan her øve sig i, at mærke sig selv, at få kontakt til sig selv og får styrket den vigtige jeg-følelse.

 

Samværet med hesten har en afstressende virkning på de unge og herved skabes det psykiske overskud, der skal til for at lære noget.    

Motivationen for samværet med hesten, kan få unge (der oplever det sociale svært), til at indgå i sociale interaktioner med jævnaldrende. Fordi hesten er i fokus, og ikke de unges indbyrdes relationer eller vanskeligheder.

8714_webfil[1].jpg
7846_webfil[1].jpg

Hesteuddannelse

På Hejdeshus STU tilbyder vi en hesteuddannelse til eleverne, som løber over de 3 år, de er her. Uddannelsen indebærer undervisning i alt fra anatomi, foder, adfærd, hove, træning og massageteknikker mm.

Alt sammen noget der har til formål at klæde eleverne godt på til at kunne håndtere og omgås heste og give dem en solid viden om mange forskellige hesterelaterede emner.

 

Her på skolen undervises eleverne nemlig ikke kun i ridning, men også i rigtig mange andre emner, der vedrører det at være sammen med heste. Centrum for det hele er at udforske og styrke relationen og at lære at indgå i en ligeværdig relation med hesten.

Foruden det faglige, er målet at styrke elevernes tro på eget værd og egne evner og at træne samarbejde med både hinanden og hestene. Vi tror på, at dette styrker eleverne i mange andre aspekter af livet. 

IMG_5334.heic

Hesteassisteret læring,

- hvad er det?

Eleverne på Hejdeshus vil deltage i den daglige pasning og pleje af gårdens heste. Teori skal forenes med praksis, da det er vores erfaring, at eleverne opnår størst læring og udvikling ved “learning by doing”. Hesten benyttes på Hejdeshus som pædagogisk redskab og vi gør os derfor forudgående teoretiske overvejelser over aktiviteterne, der omfatter hestene og arbejdet med dem.

 

Vi arbejder med udviklingsprocesser, ikke klassisk skoleridning.

 

Den direkte adgang til skov, giver mulighed for gode naturoplevelser på hesteryg. Her er de ridetekniske færdigheder ikke det, der fokuseres mest på, men derimod de unges fysiske og psykiske udviklingsprocesser. Vi arbejder meget med tillidsøvelser ung og hest imellem, hvilket eksempelvis i praksis kan betyde, at vi ofte går tur med hestene (som var det en hund) frem for at ride på dem. Vi ønsker, at de unge skal knytte bånd og venskaber med vores heste, derfor prioriteres der tid til ro og fordybelse. Eleverne skal have sjove, succesfulde oplevelser med hestene og vi underviser derfor, blandt andet, i teknikker som klikkertræning, der benyttes til at lære hestene tricks og heste-agility.

Hesten kan med et teoretisk begreb beskrives som “det fælles tredje”, der virker særligt befordrende for læringen, blandt andet gennem følgende elementer:

  • Motivationen for deltagelse i hesteassisterede aktiviteter er ofte meget stærk hos unge, der ønsker at beskæftige sig med heste. Det er vores erfaring, at unge, der tidligere har været svære at fastholde, trofast møder op for at passe hestene, selv under sygdom.

 

  • Hesten forstår og genkender menneskets kropssprog, hvilket ofte afspejles i dens reaktioner. Med en voksen hestekyndig tolk kan de unge høste direkte erfaringer i forhold til deres indvirkning på omgivelserne. Med hestekyndig tolk menes, at hestens reaktionsmønstre “oversættes”, eksempelvis: “Hesten løber, fordi den bliver bange for dig, når du råber”. Motivationen for samværet og venskabet med hesten kan føre til, at den unge øver sig i at kontrollere sin vrede. Dette kan senere overføres til samværet med andre mennesker.

 

  • Som det fælles tredje bidrager hesten altså positivt til de unges udvikling, læring og almene dannelse, uden at den unge i situationen behøver at være bevidst om dette. Det, der fylder hos den unge, bliver nemlig oftest blot selve samværet med hesten. Hestene bliver således en vigtig spiller i de unges udviklingsproces. Eleverne får styrket deres sociale kompetencer og øger dermed deres forudsætninger for bedre at kunne fungere i samfundet, hvor blandt andet selvstændighed og samarbejdsevner vægtes højt for at opnå social accept.

Hesteassisteret terapi, 
Rideterapi &
Hesteassisteret læring

- hvad er det?

Forskellen mellem rideterapi og hesteassisteret terapi, ligger i, om der rides på hesten. 

 

Det er vores erfaring, at langt fra alle unge mennesker har lysten eller modet til at ride. For nogle er ridning forbundet med så stor utryghed, at den terapeutiske effekt udebliver. 

Men det er slet ikke nødvendigt at sidde på hesten for at opnå terapeutisk effekt, kompetenceudvikling, eller øget livskvalitet.

 

Samværet med hesten er det vigtigste, i trygge rolige rammer, med tid til fordybelse og nærvær. Når samværet med hesten kombineres med nøje tilrettelagte hesteassisterede aktiviteter, hvor der ligger forudgående teoretiske overvejelser bag, ser vi, at hesten bidrager positivt til sårbare menneskers udvikling.

Da det er svært at skelne mellem hvad der er terapi og hvad der er læring, har vi valgt at kalde alle vores aktiviteter og interventioner med heste, for "Hesteassisteret læring".

Hesteassisteret læring omfatter altså både den terapeutiske effekt og udviklingen af kompetencer (herunder sociale), samt kvalificering.

8569_webfil[1].jpg
bottom of page